Idénynövényeket az asztalra Januárban is!
Sokszor és sok helyen esett már szó arról, miért fontos napi szinten fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket. Persze a nagy felbuzdultságban gyorsan be is szoktunk vásárolni a szupermarketben mindenféle növényi terméseket fogyasztásra. Ám egyáltalán nem mindegy, mit pakolunk a kosarunkba...
Na meg mit pakolunk a tányérunkra. Ráadásul a szervezetünknek az év különböző szakaszaiban eltérő igénye van a bevitt tápanyagokkal kapcsolatban.
Az idényzöldségek- és gyümölcsök fogyasztása több szempontot figyelembe véve is ajánlott:
- Az évezredek alatt az emberi szervezet alkalmazkodott a környezeti feltételekhez, így nem annyira meglepő, hogy az év bármely szakában az akkor és ott termő/elérhető gyümölcsök és zöldségek azok, amelyek a leginkább kielégítik szervezetünk tápanyag és vitamin szükségleteit.
- Az idénynövények nagyobb arányban származnak helyi termelőktől, de erre figyelni is érdemes, hiszen minél kevesebbet utazik - térben és időben - annál frissebben jut el hozzánk a termék.
- Helyi termelésű idénynövények esetén nincs szükség mesterséges érlelésre, és mivel még a fán/bokron/növényen megérik, sokkal több tápanyagot és vitamint tartalmaz.
- Vásárlásukkal nem csupán a saját egészségedet, de a helyi termelőket is támogatod.
- Anyagi szempontból sokszor racionálisabb választás, hiszen ha helyben terem, nem adódik hozzá az árhoz a szállítási költség, tehát olcsóbb.
- Ez utóbbi különösen a téli hónapokra igaz, hiszen a zöldség-gyümölcs árak ilyenkor megemelkednek, de idénynövényekből ilyenkor is gazdaságosan főzőcskézhetünk.
- Továbbá a környezetet sem terheli a szállítás során jelentkező károsanyag kibocsátása.
Kövessük hát bátran felmenőink életmódját, ami évszázadokon át bevált. És rohanó világunkban talán egyébként sem probléma, ha legalább egy pici figyelmet fordítunk arra, hogy a természet változásaival összhangban éljünk.
Na ez mind szép és jó, de hogy jön ez ide januárban? Bizony januárban is sok lehetőségünk van az évszaknak megfelelő táplálkozásra, ugyanis nem csak a messziről ide érkező déli gyümölcsökkel áldozhatunk az egészség oltárán. Nézzük, mit tehetünk az év azon szakaszában, amikor a természet alszik, míg mi habzsolunk…
A titok nyitja a tárolásban rejlik:
- Sok zöldség és gyümölcs nem csak az érési szezonban fogyasztható, de akár hetekig, hónapokig tárolható is. Ezek a termések pedig a hideg évszakban is ellátnak minket vitaminokkal és tápanyagokkal.
- Ám az sem véletlen, hogy nagyanyáink a nyári és őszi időszakban annyi befőttet, savanyúságot, lekvárt vagy éppen aszalt gyümölcsöt raktak el. Ezek mind-mind jól jöttek, amíg odakint a természet halottnak tetette magát. Szóval fogyasszuk ezeket is bátran!
- Az olajos magvak, dió félék is jól tárolhatók, így ezek is remek tápanyagforrások ilyenkor.
Milyen idénynövényeket fogyaszthatunk januárban?
Ilyenkor takarítják be:
- Naspolya
- Csicsóka
- Cikória
Tárolható, így januárban is fogyasztható:
- Alma
- Birsalma
- Téli körte
- Burgonya
- Cékla
- Dió
- Földimogyoró
- Mandula
- Fejes káposzta
- Fekete retek
- Karalábé
- Karfiol
- Kelbimbó
- Kelkáposzta
- Pasztinák
- Sárgarépa
- Sütőtök
- Sóska
- Vöröshagyma
- Zeller
Ha kíváncsi vagy az év mely szakában, milyen idénynövények közül válogathatsz, kukkantsd meg a sorozat többi részét is, itt: idénynövények
Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!