Webshopunk hamarosan megnyitja kapuit!

Idénynövényeket az asztalra Januárban is!

Idénynövényeket az asztalra Januárban is!

Sokszor és sok helyen esett már szó arról, miért fontos napi szinten fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket. Persze a nagy felbuzdultságban gyorsan be is szoktunk vásárolni a szupermarketben mindenféle növényi terméseket fogyasztásra. Ám egyáltalán nem mindegy, mit pakolunk a kosarunkba...

2018.01.08 16:40 Házi Csajszi

Na meg mit pakolunk a tányérunkra. Ráadásul a szervezetünknek az év különböző szakaszaiban eltérő igénye van a bevitt tápanyagokkal kapcsolatban.

 

Az idényzöldségek- és gyümölcsök fogyasztása több szempontot figyelembe véve is ajánlott:

  • Az évezredek alatt az emberi szervezet alkalmazkodott a környezeti feltételekhez, így nem annyira meglepő, hogy az év bármely szakában az akkor és ott termő/elérhető gyümölcsök és zöldségek azok, amelyek a leginkább kielégítik szervezetünk tápanyag és vitamin szükségleteit.
  • Az idénynövények nagyobb arányban származnak helyi termelőktől, de erre figyelni is érdemes, hiszen minél kevesebbet utazik - térben és időben - annál frissebben jut el hozzánk a termék.
  • Helyi termelésű idénynövények esetén nincs szükség mesterséges érlelésre, és mivel még a fán/bokron/növényen megérik, sokkal több tápanyagot és vitamint tartalmaz.
  • Vásárlásukkal nem csupán a saját egészségedet, de a helyi termelőket is támogatod.
  • Anyagi szempontból sokszor racionálisabb választás, hiszen ha helyben terem, nem adódik hozzá az árhoz a szállítási költség, tehát olcsóbb.
  • Ez utóbbi különösen a téli hónapokra igaz, hiszen a zöldség-gyümölcs árak ilyenkor megemelkednek, de idénynövényekből ilyenkor is gazdaságosan főzőcskézhetünk.
  • Továbbá a környezetet sem terheli a szállítás során jelentkező károsanyag kibocsátása.

 

Kövessük hát bátran felmenőink életmódját, ami évszázadokon át bevált. És rohanó világunkban talán egyébként sem probléma, ha legalább egy pici figyelmet fordítunk arra, hogy a természet változásaival összhangban éljünk.

Na ez mind szép és jó, de hogy jön ez ide januárban? Bizony januárban is sok lehetőségünk van az évszaknak megfelelő táplálkozásra, ugyanis nem csak a messziről ide érkező déli gyümölcsökkel áldozhatunk az egészség oltárán. Nézzük, mit tehetünk az év azon szakaszában, amikor a természet alszik, míg mi habzsolunk…

 

A titok nyitja a tárolásban rejlik:

  • Sok zöldség és gyümölcs nem csak az érési szezonban fogyasztható, de akár hetekig, hónapokig tárolható is. Ezek a termések pedig a hideg évszakban is ellátnak minket vitaminokkal és tápanyagokkal.
  • Ám az sem véletlen, hogy nagyanyáink a nyári és őszi időszakban annyi befőttet, savanyúságot, lekvárt vagy éppen aszalt gyümölcsöt raktak el. Ezek mind-mind jól jöttek, amíg odakint a természet halottnak tetette magát. Szóval fogyasszuk ezeket is bátran!
  • Az olajos magvak, dió félék is jól tárolhatók, így ezek is remek tápanyagforrások ilyenkor.

 

 

Milyen idénynövényeket fogyaszthatunk januárban?

 

Ilyenkor takarítják be:

  • Naspolya
  • Csicsóka
  • Cikória

 

Tárolható, így januárban is fogyasztható:

  • Alma
  • Birsalma
  • Téli körte
  • Burgonya
  • Cékla
  • Dió
  • Földimogyoró
  • Mandula
  • Fejes káposzta
  • Fekete retek
  • Karalábé
  • Karfiol
  • Kelbimbó
  • Kelkáposzta
  • Pasztinák
  • Sárgarépa
  • Sütőtök
  • Sóska
  • Vöröshagyma
  • Zeller

 

Ha kíváncsi vagy az év mely szakában, milyen idénynövények közül válogathatsz, kukkantsd meg a sorozat többi részét is, itt: idénynövények


Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Webáruház készítés