Nőnapi instant inspiráció

Nőnapi instant inspiráció

Bevallom, nem terveztem foglalkozni  az idei nőnappal, amúgy sem sokat szoktam vele. Ez nem ellenkezés nálam, de azokat a dolgokat, és értékeket, amiket ez a nap (elvileg) képvisel, a szokások nem igazán tükrözik, másrészt a magam részéről a szellemisége egész évben velem van.

Ez a nap eredetileg nem a virág-osztásról szólna, de megértem, ha sokaknak ez fontos, és jó esik, amikor megemlékeznek róluk egy szál virággal vagy egy apró üzenettel. Mégis jócskán elkanyarodott az eredeti üzenettől, de ha legalább ennyivel, akkor ennyivel tartsuk életben ezt a hagyományt. Még ha ezzel én nem is értek egyet, és nagyjából ezért nem állt szándékomban jobban megemlékezni e napról, inkább csendes visszavonulásban teszem, amit egyébként is fontosnak tartok.

https://www.instagram.com/p/Buv2l9gha6V/

Aztán egyből a reggeli insta-pörgetésben szembejött Gazdagmami bejegyzése, ami nagyon megérintett, mert remekül foglalta össze a lényeget. Aztán, ahogy instant tovább nézelődtem, egy sor értékes megosztás jött szembe, ami pont a nőnap azon aspektusáról szól, amiről valóban szól ez a nap. Ki így, ki úgy fogalmazta meg az üzenetét. És aminek legfőképpen örültem, hogy maguk a nők osztották meg a hol személyesebb, hol univerzálisabb gondolataikat. Még ha csak online is, de egyértelműen egy inspiráló női közegben érezem most magam. Ezért hirtelen felindulásból állítottam össze ezt a bejegyzést, hátha sikerül még többeket inspirálni vele. 🙂

 

Az inspiráló Gazdagmami

Ahogy említettem ez volt reggel az első, és egyben leginkább inspiráló bejegyzés, ami szembejött. Lehet, hogy közgazdász szemmel jelentéktelennek tűnnek a női vállalkozások, de egyáltalán ne becsüljük le a társadalmi hasznosságát!  Nem csak a pénz és a rideg számok a lényeg. A férfiasan racionális világnézet mellett hatalmas szükség van a női oldalra, a gondoskodó, támogató, meleg megtartóerőre, még akkor is, ha ez nem számosítható, ezért nem biztos, hogy látványos.

https://www.instagram.com/p/BuvVM7AgPAy/

 

Miről is szól a nőnap?

A következő Janka bejegyzése volt, mert kimondta (megírta) pontosan azt, amit én is gondolok, illetve gondoltam és tapasztaltam a nőnapról. Én sem értettem igazán, miért kell ez. A virág osztáson kívül soha nem volt téma, hogy mit is ünneplünk ilyenkor, miért köszöntik fel a nőket, miről is szól ez a nap. Durva belegondolni, hogy úgy töltöttem el 12 évet a közoktatásban (majd plusz x évet a felsőoktatásban), hogy egyszer sem került szóba a nőnap eredete, holott egyébként a tanáraim sportot űztek a hagyományok eredetének bemutatásából.

https://www.instagram.com/p/Buv1NLtAZpx/

 

Kiknek szól a nőnap?

Kezdeném azzal, hogy a képet nyilván viccnek számon, és humorosan értelmezendő. 😛 Most, hogy ezt megbeszéltük, vissza témához. Mert a képen rajta van a lényeg. Szerintem a nőnapnak egyáltalán nem arról kéne szólnia, hogy a férfiak virágot adva, felköszöntik a nőket. (Egyáltalán, hogy keverednek ide a férfiak?) Ez a nap a nők magukra találásának ma is tartó folyamatáról emlékszik meg, legalábbis én így értelmezem. Szerintem a legnagyobb üzenete az, hogy vállaljuk magunkat nőként, merjünk kiteljesedett nők lenni, bármit is jelentsen ez számunkra egyénileg, és ebben támogassuk egymást, és merjük támogatni egymást (mert ez női erő), mert így tudunk igazán értékes tagjai lenni a társadalomnak.

https://www.instagram.com/p/BocuSIHl5MA/

 

Szabad megkérdőjelezni!

Nincsenek itt kőbe vésett szabályok, kötelező és kizárólagos szerepek, ezeket sokkal inkább a társadalom állítja fel, és csak azért, mert vadul sulykolják, még nem feltétlenül igazak és pláne nem helyesek!

https://www.instagram.com/p/BpPm9tNFe1A/

https://www.instagram.com/p/BuKApGXntS4/

 

Rólad szól!

Fontosnak tartom beszélni arról, hogy nem kell, hogy mindenkinek, vagy akár minden nőnek ugyanazt jelentse nőnek lenni. Boldog igazán csak akkor tudsz lenni, ha a saját definícióidat megtalálod és ennek megfelelően élsz. Ha ez nagyban eltér a mainstreamtől, nos, az valóban megkívánja a bátorságot és az erőt. De nem szabad hagyni, hogy mások ítélete határozzon meg minket,mert az őket határozza meg!

https://www.instagram.com/p/BtW4KgYnelI/

 

Néha kell egy kis extra kraft, hogy fel merjük vállalni magunkat, azt, ami bennünk van, ehhez olyankor érdemes egy kicsit más szemszögből tekinteni a dologra. Attól, hogy olyan vagy amilyen, még nem kell visszafognod magad. 😉

https://www.instagram.com/p/Bt8729BnruN

 

Mint senki más…

Nem kell törekedni arra, hogy beálljunk a sorba, csak önmagunk belső motivációit, a belső iránytűt kell követnünk. 😉

https://www.instagram.com/p/BttFr_LgE2h/

 

 

Az Igazi Nő mítosza

De nem is szapulom annyira a szót, mert ez a bejegyzés tökéletesen megfogalmazza…

https://www.instagram.com/p/BuvsLbvAdqn/

 

A női lét ne legyen tabu!

Oké, tudom ez az alcím kissé furcsa, de valóban rengeteg olyan dolog van, ami bár a női lét hétköznapjaihoz tartozik, nyilvánosan mégis tabutéma. Nem rég egy sráccal beszélgetve úgy alakult a téma, hogy a menstruációról kezdtem beszélni, de egy fél mondatot alig fogalmaztam meg, máris kapcsolat az agyam, és megkérdeztem tőle, nem gond-e, hogy ilyesmiről beszélek. Szerencsém volt, mert egy nyitott szellemiségű pasi volt az illető, aki semmi kivetnivalót nem talált a dologban. Ugyanakkor mégis sokszor érzem általánosnak, hogy ilyesmiről egyáltalán nem illik értekezni, főleg nem nyilvánosan.

Ugyanakkor rendkívül felszabadító, amikor végre téma lehet, és meg lehet beszélni az élményeinket. Éppen ezért nagy-nagy respect Jankának, hogy kiállt a “kirakatba” és éretten, tabudöntögetően mutat ebben irányt. A Ciklusnaplók sorozata pedig igazán hiánypótló, lessétek meg az instáján a teljes sorozatot. 😉

https://www.instagram.com/p/But2mPfgFD0/

 

Nőnek lenni…

… sokféleképpen lehet, és  meg kell teremtenünk a teret arra, hogy nőtársainkkal együtt a magunk módján kiteljesedjünk. Nem magukért, nem önzőségből, hanem azért, hogy jól legyünk. És ez ezért fontos:

https://www.instagram.com/p/Bt0Z-UjAqu6/

 

Az elmaradhatatlan nőnapi virágözön…

Nos, ennyi lett volna ez a kis, hirtelen felindulásból összeállított szösszenet. Eszméletlen jó érzés volt látni ezt a sok, pozitív és érett női gondolatot, a felvállalás megnyilvánulását. Egyáltalán nem került be minden poszt, ami nagyon tetszett, hiszen túlzsúfolni sem akartam a bejegyzést. És ugye, nem csak mai megosztások szerepelnek, de szerettem volna a saját gondolataimat és a képeket összefűzni, és ezt így éreztem jónak.

Köszönet mindenkinek, aki bárhogyan is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép kis napot kerekítettünk. (Akár meg lett itt említve, akár nem, szóval mindenkinek, aki hozzátett valamilyen formában ehhez a naphoz.) Végül pedig mégis hoztam virágot, meg némi cukiságot, hogy mosollyal nyugtázzuk a bejegyzést.

Boldog nőnapot mindenkinek!

https://www.instagram.com/p/Bs58r56AxAm/

***

Remélem tetszett, ha a saját kedvenc inspiráló nőnapi szösszenetedet is hozzátennéd, oszd meg velünk kommentben! 😉

Ha szívesen nézelődnél további instant inspirációik között, itt megtalálod a sorozat többi részét: Instant inspirációk

Aki pedig továbbra is velem tartana, hát kövesse be a Házi Csajszi Facebook oldalát, hogy mielőbb értesülhessen az újdonságokról! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük