Bevállalható a probiotikus tampon?

Bevállalható a probiotikus tampon?

Azt már megszokhattuk, hogy a hasunknak jó a probiotikum, és talán már azt is megtanultuk, mikor kell használni. De mindezt tamponban? Hát ezt elsőre nehéz lehet megemészteni! De mégis nagyon hasznos dolog, lássuk miért!

Hogy jön ide a probiotikum?

A bélrendszerhez hasonlóan az egészséges hüvelyflóra sem steril, hanem a lactobacillus nemzetséghez tartozó baktériumok uralják. Ezek a jótékony baktériumok természetes úton tejsavat termelnek és egyensúlyban tartják a hüvely pH-értékét. Ha ez a természetes egyensúly megbomlik azzal megnő a különféle fertőzések kockázata.

 

Mire jó a probiotikus tampon?

A probiotikus tampon segít kialakítani és megőrizni az egészséges hüvelyflórát, kialakítja azt az egészséges savas közeget, amelyben nem tudnak megtelepedni a kórokozók, így nem tudnak kialakulni a különféle fertőzések.

A működésének lényege, hogy tampon belsejébe jó-baci kolóniákat rejtettek, amik testhőre kiszabadulnak, vagyis felhelyezés után, a kellemes hőmérséklet hatására szépen előbújnak a tampon belsejéből, és megtelepednek a hüvelyfalon.

A probiotikus tampon meglévő betegség kezelésére önmagában nem elegendő, a regenerálódásban és a megelőzésben van szerepe.

 

Mikor ajánlott a használata?

 • Ha a hüvely egyensúlyi állapot megbomlott, ennek helyreállításában hasznos segédeszköz.
 • Gyógyszeres kezelés után, a visszafertőződés megakadályozására és az egészséges hüvelyflóra visszaállítása érdekében.
 • Ha az életmódból fakadóan sok kockázati tényező merül fel, ami veszélyezteti a hüvelyflórát, akkor ajánlott lehet a használata megelőzés gyanánt.

 

Ezért próbáltam ki:

 • Akkoriban gyakran volt egy enyhe diszkomfort érzetem a szóban forgó területen. Nem volt semmiféle tünetem, szokatlan dolgokat sem észleltem magamon. Pusztán valami nagyon enyhe, szinte megfogalmazhatatlan, de mégis jelenlevő enyhe diszkomfort érzet.
 • A másik, hogy akkoriban nagyon sokszor ijesztett be a felfázás, és tényleg csak ijesztgetett, mert végül semmi nem lett belőle. Csak jött az érzés, hogy “jajj, csak nem megint felfázásom lesz”, gyorsan stresszeltem rajta 10 percet, majd amilyen gyorsan jött a kellemetlen érzés, úgy el is múlt. Gondoltam azzal még nem rohangászok orvoshoz, hogy “semmi bajom, csak néha megijedek, hogy majd lesz, aztán mégsem”.
 • Szóval különösebb problémám nem volt, de úgy logikáztam, hogy ugyan még nincs baj, de talán érdemes lehet a hüvelyflórámat megtámogatni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Ekkor találkoztam ezekkel a tamponokkal, és mivel évekkel ezelőtt már használtam hüvelykapszulát, ami annyira nem nyerte el a tetszésem, ezért gondoltam hátha ez a tampont formátum kényelmesebb lesz.

 

 

Az ellen® probiotikus tamponokról:

 • Három különféle méretben kapható: mini, normál, szuper
 • Tamponhoz képest elég borsos az árszabása, 3000-4000 Ft körül mozog egy dobozka ára (Nekem erre lelkiekben is fel kellett készülnöm vásárlás előtt :D). Bár ha a hüvelykapszulákhoz viszonyítunk, akkor nagyjából hasonló az árkategória.
 • Hátránya a hüvelykapszulákkal szemben, hogy ez a tampont csak menstruáció során alkalmazható.
 • A tamponok egyébként praktikus és igényes fémdobozkában vannak, a csomagolása abszolút tetszetős.
 • A használatában és a felhelyezésében semmi eltérő nincsen, olyanok mint bármelyik átlagos tampon.
 • A termék ötvözi a probiotikus hüvelykrémek és kapszulák előnyeit a közönséges tamponokkal, ezáltal nem folyik ki és a hüvelyben tartja a hatóanyagot, hogy megfelelően eloszoljon a célterületen.
 • A kedves és jótékony bacik testhőmérsékletre bújnak elő a tampon belsejéből, szóval a tamponon kívülről semmi eltérő nincs. A meglepi belül van. 😀
 • Nagyjából 90 perc szükséges ahhoz, hogy a bacik kiszabaduljanak és eloszoljanak a hüvelyfalon, ahol kifejtik jótékony hatásukat. Ezt bele kell kalkulálni az erősebb vérzéses napokon.
 • Alapvetően lehet – és hasznos is – csak ilyen tampont használni a menstruáció során, de mivel elég borsos az ára, ez elég nagy összeget követelne. Erre megoldásként egy nőgyógyásznál találkoztam azzal a tippel, hogy az is jó, ha naponta csak egy darab probiotikus tampont használunk, a többi tampon-szükségletet pedig hagyományos tamponnal oldjuk meg, mert ugyan kevésbé intenzíven, de kifejti így is a jótékony hatását.

 

Ezt tapasztaltam:

 • 12 db-os kiszerelést vettem, normál méretűt. Bár vacilláltam, hogy esetleg minit is kéne, de végül látatlanba nem akartam két dobozt is bevállalni.
 • Ahogy a tippben olvastam, úgy én is csak egyet használtam el belőle naponta.
 • Egy picit más szaga van, de ez nem zavaró. Meg hát úgyis kidobjuk használat után, nem sokat szagolgatjuk. 😀
 • Abból, hogy ez nem egy átlagos tampon, használat során sok mindent nem lehet észlelni, szóval teljesen normálisan használható. Nem folyik, nem nedves, abszolút jól funkcionál a menstruáció felfogására, szóval ilyen szempontból semmi turpissággal nem találkoztam.
 • Az első menstruáció alkalmával, amikor használtam, nem sokkal felhelyezés után mindig éreztem valami nagyon enyhe égető, irritáció-szerű érzést. Egyáltalán nem volt erős és hamar elmúlt, nem kellett eltávolítanom a tampont, de egyértelműen a használatához volt köthető. A második menstruáció legelején még szintén éreztem, de a ciklus végén már nem, valamint a további menstruáció alatt már nem tapasztaltam ilyesmit. Nem tudom, ez mi lehetett, de néhány menstruáció alatt megszűnt. Talán megszokta a szervezetem, vagy ahogy megerősödött a hüvelyflórám, már nem zavarta.
 • Arra fel kell készülni, hogy ennek a tamponnak a kialakításánál nem a könnyű és kényelmes felhelyezhetőséget tartották szem előtt, így se a formája nem annyira lekerekített, sem a borítása nem “könnyen csúszós”. Ebből a szempontból olyan mint a középkategóriás tamponok. Ezt azért említem meg, mert a mensi második felében, amikor már kevesebb a kifelé törekvő vér mennyisége, nekem ez okozott kellemetlenséget a cserénél.
 • Szintén a menstruációm második felében volt, hogy közvetlenül felhelyezés után nagyon száraznak éreztem, ami ugyan idővel elmúlt, de elég kellemetlen volt, amíg tartott. Mintha még a maradék nedvességet is “leszívta” volna a hüvelyfalamról. Erre mondjuk lehet, megoldás a mini méret, de ezt még nem próbáltam. Viszont így az “idő előtti”, esetleg kényszerű, vagy ütemezett csere sajnos nem igazán opció, ami egy szaladgálós “ki tudja mikor jutok legközelebb wc közelbe” típusú napon nem annyira optimális.

 

Megéri kipróbálni?

 • Minden apró kellemetlenség mellett mégis azt tudom mondani, hogy megérte, és aki szemezik vele, úgy érzi hasznos lenne, azt biztatnám, hogy próbálja ki. Na, de miért is?
 • Az első mensi alatt, amikor használtam, tényleg nem tudtam sok jót elmondani róla, kellemetlennek éreztem a használatát, és pozitív változást se nagyon tapasztaltam. Ám ezt követően, a második alkalomtól már sokkal kényelmesebb volt.
 • Már a második mensi után éreztem, de a harmadik sorozatnyi használat után már egyértelműen érezhető volt, hogy eltűnt a korábbi diszkomfort érzetem, és a felfázásos ijesztgetések is ritkultak, majd megszűntek.
 • Szóval összességében, amiért megvettem és kipróbáltam, arra megoldást jelentett, mert végül visszaállt minden a régi kerékvágásba, és feltételezem ennek oka, hogy valóban megerősödött a hüvelyflórám.
 • Jó eséllyel fogok még vásárolni máskor is probiotikus tampont, ha szükségesnek érzem, de a rendszeres használatot egyelőre mellőzöm, a kényelem nekem egy kicsit erősebb szempont.

 

Kipróbálnád? Itt tudod beszerezni:

 • Már kapható drogériákban is, bár ott elég korlátozott kínálatban szoktam látni, nem ritka, hogy csak a normál méretet lehet ott beszerezni.
 • Online is rendelhető, több webshop kínálatában is megtalálható.

 

Erős görcseid szoktak lenni a mensi előtt/alatt? Egy korábbi posztomban összeszedtem a házi praktikáimat, ezt itt olvashatjátok el: 6+3 házi praktika menstruációhoz


 

Ha tetszett, nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz mást is, ami érdekel.

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük