Mi is az a hygge?

Mi is az a hygge?

Mit is jelent ez a fura szó, amit úgy emlegetnek, mint a dánok titkos fegyverét? Nem egyszerű elmagyarázni, hogy pontosan mit is takar a hygge szó, ennek ellenére, ha le szeretnénk fordítani az eredetileg dán szót, akkor a legjobb kifejezés nem más, mint a meghittség rá. De mi is ez valójában? Egy gyertyafényes vacsora, vagy egy közös mozi a barátokkal? Kukkantsuk meg alaposabban, mit is takar ez, a mostanában olyannyira felkapott szó!
 
 

 

A Hygge, mint dán életérzés…

 
Amikor dánokat kérdezünk, hogy mi is ez pontosan, sokan az válaszolják, hogy egy olyan meghitt, boldog közeg, amikor élvezik a jó dolgokat az életben a szeretteikkel. Egy gyertyafényes vacsora, vagy egy finom meleg tea is egyfajta hygge érzés, de amikor a családunkkal nézünk egy filmet, egy hideg, téli napon, az is hyggének számít. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy ez az életérzés nagy mértékben hozzá segíti a dánokat, hogy az ő országuk legyen a legboldogabb hely a világon.
 
Amikor valakit megkérdezünk, hogy mi jut eszébe Dániáról, a legtöbben a bicikli használat kultúráját, és a borzalmas időjárást említik meg, hiszen a téli időszakban a nap körülbelül 5-6 órát van fent az égen. Ez a legjobb időszak a hyggére, hiszen a meleg teán kívül a rengeteg gyertya nagyszerű hangulatot ad.
 
Meik Wiking, a koppenhágai Boldogság Intézet kutatója arra jutott, hogy a dánok boldogságához ez az életérzés nagyban hozzájárul, így úgy gondolta, minden embernek inspiráló lehet erről egy könyvet olvasni. A könyvben rengeteget olvashatunk arról, hogy milyen összefüggés van a boldogság és a fények, jó ételek, társas kapcsolatok, karácsony és nem utolsó sorban az öltözködés között.
 
Egy dán cég, a Trendhim magyar munkatársát kérdeztük, hogyan is működik ez a fajta életérzés a gyakorlatban, aki elmesélte, hogy rengetegszer van közös reggeli a munkatársakkal, főleg a téli időszakban, és minden ünnep előtt van egy meghitt, közös vacsora, amin mindenki részt vesz.
 
A téli időszak után természetesen nyáron is sort kerítenek a dánok a hyggére, még pedig egy közös piknikkel, grillezéssel vagy esetleg egy tengerparti tűzrakással.
 

A legfontosabb dolog, amit erről az érzésről vallanak, az nem más, minthogy legyen minél természetközelibb, és értékeld az adott percet, úgy, ahogy van.

 
Hát szépelgőim, szerintem érdemes példát venni a dánokról, és ha már úgyis nyakig benne vagyunk az őszben, akár ki is használhatnánk az alkalmat arra, hogy gyakoroljunk, mondjuk egy finom forró csokival a kedvenc fotelunkban. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük