Növényfalat a városra!

Növényfalat a városra!

A nyári hőség közepette a városi ember, ha lehet még inkább vágyik a természetre, az árnyas fákra, a susogó növényekre, a vízcsobogásra. A beton és a leburkolt felületek a kánikulában igazán ellenszenvessé válnak felforrósodó természetükkel, bennem pedig a legszélsőségesebb zöld-forradalmár buzog fel és délibábkánt mindenhova buján hűsítő növényzetet álmodok. A legvadabb forróság szülte képzelgéseimben az Andrássy utat parkká alakítják, a házfalakon kúszónövények burjánzanak szerte a városban, a szűkebb utcákban és nyitott udvarokban pedig üdén csobogó oázisok bukkannak fel.
 
 
Aztán jön az eső meg a vihar és belső forradalmáromnak is lehűlés jut osztályrészül, na meg a szürke beton-valóság. És mégis oly sokáig settenkednek tudatomban ezek a zöld látomások… Remélem kellőképpen érzékletesen sikerült bemutatnom érzelemvilágom és megbocsájtjátok nekem ezt, a hőség okozta vad elborulásomban alkotott bejegyzést a növényfalakról. 😉

 

Függőleges kertek, növényfalak

 
Igen, ezt a bejegyzést egyértelműen a perzselő nyári város katlanszerű forrósága ihlette. Jómagam a belváros kirobbanthatatlan bennszülöttje vagyok, és ezen egyelőre nem is kívánok változtatni, de a felhevült falak között én sem vágyom másra, mint felfrissülésre, és egy árnyas parkra (vagy legalább egy hűs  utcaközre), ahova elzarándokolhatok. Ám ezekben sajnos nem bővelkedik Budapest, és a belső kerületek meg különösen nem. A lázálmok nyomán azonban épkézláb lehetőségek is a látókörömbe kerültek, nevezetesen a függőleges kertek és növényfalak. Ezek van, hogy egyszerűen a természet erejét fitogtató házfalakat benövő kúszónövények, de akár speciálisan telepített növényfalak is lehetnek, amelyek bel- és kültéren is kialakíthatóak. Anélkül, hogy komoly szakmai részletekbe mennék bele, szeretném röviden felvázolni az előnyeit, és néhány képpel bemutatni, hogy miért ihlettek meg ennyire a növényfalak. 🙂
 
 
 

Zöldfalak előnyei

  • Védik az épület homlokzatát, azáltal, hogy felfogják, így megvédik a környezeti hatásoktól (szél, por, eső stb).
  • Nem verik vissza a hanghullámokat, ezáltal csökkentik a zajszennyezést.
  • Elnyelik a városi por egy részét, ezért tisztább lesz a környezet.
  • Szigeteli az épületet.
  • A csupasz házfalaktól eltérően nem melegszik fel (illetve jóval kisebb mértékben), nem ontja magából a hőt egy forró nap után, illetve árnyékolhat is. Ráadásul magának az épület falainak az átmelegedését is lassítja.
  • Mint minden növény, a levegőben lévő káros anyagokat (pl. szén-dioxid) megköti, ezáltal javítja a levegőminőséget.
  • Kellemesebb mikroklímát teremt.
  • Pozitív hatásai beltéren is érvényesülnek, egészségesebbé teszik a környezetet. Például irodaházakban kifejezetten csökkentik az egyébként könnyen terjedő betegségek arányát.
 

Zöld város víziók képekben

 
 
 
Nem néznének sokkal jobban ki a panel épületek, mondjuk így?
 
 
Na egy ilyet a Blahára?
 
 
Természetbarát díszítés 
 
 
 
Na ez már lépcsőház!
 
Te melyik bevásárlóközpontba tennél hasonlót?
 
 
Ilyet az utcákra!
 
 
Tökéletes homlokzat
 
És végül egy zöld-álom-házikó 😉
 
 

One thought on “Növényfalat a városra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük