A macska rúgja meg! – Avagy tippek macskatartáshoz

A macska rúgja meg! – Avagy tippek macskatartáshoz

Márpedig a macska megrúgta, én meg fogtam a fejem… De hát időnként mindannyian követünk el hibákat és elfelejtünk ezt-azt, nem? Például egy hosszú hétvége előtt kimegy a fejünkből, hogy elfogyott otthon a macskaalom, és egyébként meg vendégek jönnek (tehát boltba nem rohangászhatunk, szagokban meg nem üldögélhetünk).

Igen, be kell valljam, jó eséllyel pályázok arra, hogy bolond macskás asszony legyek mire megöregszem. Szóval kérlek bocsássátok meg ezt nekem, de ennek tükrében most macska-témával rukkoltam elő. Akinek van macskája az tudja, hogy ezek az édes kis állatok néha elég kényesek – bármiről is legyen szó. Az évek során felhalmozott tapasztalatot pedig összeszedtem nektek, hogy a cicához “tartozó” apróságokkal (úgy, mint például a cica toalett) is békében tudjak együtt élni.

catladystarter.jpg

Több témát is érintek a bejegyzésben, ezért itt a rövid tartalom:

  1. Békességben a macskaalommal: ha elfogyott, vagy nem elegendő az alom, de sürgősen után kell tölteni, mivel vészelhetjük át a boltnyitásig.
  2. Szagtalanítás: apró trükkök, hogy ne legyen kellemetlen szag a macskaalomtól
  3. Tippek a tisztaság könnyebb megőrzéséhez
  4. Kaparófáról gondoskodni kell!

Békességben a macskaalommal – vészhelyzet esetén is

Mint említettem kényes állatokról van szó, nem mindegy nekik, hogyan és hol végezzék a dolgukat. Nem szeretik a koszos almot, nem szeretik, ha a lábukra ragad – egyébként megértem, én is utálnám – és azt sem szeretik, ha kevés a cucc az alomtartóba, mert azt nem lehet rendesen kapargatni. A gazdi meg azt nem szereti, ha szaga van és a macsek a lábával telehordja a lakást a kis kövecskékkel.

Nos, a legfontosabb például, hogy mindig elegendő alom legyen a tartóban – pedig hányszor, de hányszor felejtettem el almot venni… Ami persze nem akkor probléma egy átlagos napon, de például azon az ominózus ünnepi hosszú hétvégén, amikor nem sokkal a vendégek érkezése előtt, az alom takarítása közben szembesültem vele, hogy nem tudom után tölteni… Hát, eléggé fájt a fejem, hogy most mi lesz. A tálkában szemtelenül kevés alom volt, az a betyár macska közbe meg már ott sündörgött, hogy mikor mehet végre a friss alomra (mert ilyen állapotok mellett ő ugyan nem végzi el a dolgát – vagy nem oda, ahova kellene).

Mivel már nem volt idő boltba rohanni a vendégek érkezése előtt, hát kreatívnak kellett lennem. Végül is rengeteg dolog van egy háztartásban (vagy környékén), ami alkalmas macskaalomnak. Még egy pici maradék volt a zacskóban azt még beleöntöttem, aztán mentem kutakodni a kamrába, hogy mivel turbózzam fel, hogy elegendő legyen a mennyisége. Valójában nagyon sok minden jó erre célra, a lényeg, hogy száraz és apró szemű legyen, és jól lehessen kaparni. Itt egy gyors lista:

  • Búzadara: Ez talán meglepő, de mikor még kislány voltam volt egy cicánk, aki csak erre volt hajlandó rámenni. Jól összeállnak benne a galacsinok, bár, ha túl kevés a mennyisége az határozottan problémás, mert ráragad a tappancsokra.
  • Rizs: Ezt is klasszul lehet kapargatni a macskám szerint, de mindenképpen keverni kell valamivel, mert nem szív magába semmit, legfeljebb rátapad a macskapiszokra.
  • Zsemlemorzsa: Hasonló a búzadarához.
  • Forgács: Ha nincs más otthon és nagyon kell valami az alomba, akkor tehetünk a tálcába ezt is, de önmagában nem jó (én legalábbis nem kedvelem), mert különben olyan cifra szag-orgiában lesz részünk, ha magában van, hogy kimenekülünk a világból.
  • Homok (esetleg föld): A homok kifejezetten jó megoldás, önmagába is. Egyébként vészhelyzetben meg kézenfekvő, hogy leszaladjunk a legközelebbi zöld foltra egy kis ásóval. Ideiglenesen megteszi.

Persze ezek közül a legtöbb általános, hétköznapi használatra nem igazán alkalmasak, de vészhelyzet esetén átsegíthetnek a következő boltnyitásig. Én meg végül megúsztam a hétvégét a maradék alom, rizzsel és búzadarával felturbózott verziójával.

Szagtalanítás

A szagokkal egyébként is masszív harcot kell néha vívni, különösen, ha nem speckó macskaalmot használ az ember. Én a kristályos macskaalomra esküszöm, ami magába szívja a nedvességet, és a szagokat is nagyon jól kordában tartja, de azért egy kis extra védelem nem árt. (Főleg, ha már koszosodik.) Ám erre is van házi praktika: mégpedig a közönséges hintőpor! Csak rá kell szórni az alomra és elveszi a szagokat, de legalább visszafogja. Egyébként lehet kapni speciális macskaalomra valót is. Amikor kertes házból lakásba kellett költöznünk a három macska mellett nagyon jó szolgálatot tett a speckó macskás hintőpor. De az egyetlen macsekkal rendszeres alomtakarítás mellet általában az is elegendő lehet, ha néha beszórod hagyományos hintőporral.

A hintőporhoz hasonlóan szódabikarbónát is lehet használni a szagok ellen, 1:3-hoz arányban – vagy, ha elég kevesebb, akkor szükség szerint.

Extrának még néhány citromkarikát (vagy citromhéjat, esetleg más citrusféle héját) és levendula virágot is lehet rejteni egy tálkában az alom mellé (főleg, ha vendégek jönnek), hogy biztosan ne terjengjenek kellemetlen illatok, még közvetlenül a cica WC mellett se.

Fő a tisztaság

A macskaalom elé érdemes egy kis szőnyeget tenni kilépőnek, hogy a cica ne hordja szét az alomdarabkákat az alom környéken. A cicák mikor kilépnek az alomból általában le is rázzák a lábukat, de a szőnyegről nem tud olyan könnyen legurulni, és egyszerűbb letakarítani, mint a szétszóródott kövecskéket vadászni az egész környéken.

Egyébként lehet kapni kifejezetten macskaalom elé való szőnyeget, ami arra lett kitalálva, hogy összegyűjtse a kis kövecskéket. Nem tudom, mennyire működik, még nem próbáltam, de elég jónak tűnik. Például a PandaPiacon is kapható, itt találjátok: szőnyeg macskalom elé

A cicatálkák környékére is érdemes valami alátétet tenni. Nem tudom mások hogy vannak vele, de a konzerv vagy alutasakos kajákat a bitangabb macskák (vagy vicces hangulatú estéken) sosem eszik a tálkából, kiveszik a falatot és a tálka mellett eszegetik meg.

Karmok harca

A karmok élesítését és a körmölést nem ússzuk meg, idősebb macskák esetén sem; de ha van olyan felület, amin nyugodtan élesíthetik a körmüket, akkor nem fognak mindent szétszedni. Egyébként a legtöbb macskával lehet kompromisszumot kötni, ha rájuk szólunk, amikor rossz helyen körmölnek visszafogják magukat. Persze, ha nincs kaparófa, vagy arra alkalmas felület, akkor hiába szigorkodunk. Nálunk a kamrában volt egy régi rattan, fonott kosaras polc, azt gyömöszölték a macsekok, kifejezetten szerették, hogy magasra nyújtózhatnak rajta miközben, jól megnyújtóztatják a karmaikat is.

Ha egyszerű és olcsó megoldásra vágysz kötéllel tekerd körbe az asztal lábait, vagy más bútordarabokat, esetleg egy közönséges deszkát (ha van, akkor egy régi használaton kívüli vasalódeszka aduász lehet). Ha lehet ne csak kis felületet adj a cicának körmölésre, tényleg szeretnek kényelmesen karmokat élesíteni. 😉 Egyébként nem feltétlenül kell függőleges felületre gondolni, például egy kókuszrost lábtörlő is aduász lehet.

 

***

Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzést, nézzetek szét a lenti ajánlósávban további olvasnivalóért! 😉

Ha érdekelnek hasznos kellékek, amivel harmonikusabbá tehetjük kisállatainkkal való együttélésünket, akkor nézzetek be a PandaPiac Háziállat kategóriájában, és még kuponkódot is tudok adni hozzájuk, hátha megtetszik valami!

10% kedvezmény bármely a weboldalon található termékre!
10% kedvezmény a kosár végösszegéből, bármely a PandaPiac oldalán elérhető termékből!
TR10
A kupon más kedvezménnyel és kuponnal nem összevonható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük